Magdalena Lamparska

Informacje

Rok urodzenia: 1988

Aktorka filmowa i teatralna. Absolwentka Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Obecnie możemy oglądać ją na ekranach kin, telewizorów oraz deskach teatrów. Rozwija swoją karierę także w Stanach Zjednoczonych.

Na deskach teatralnych zadebiutowała rolą Aliny w Balladynie w reżyserii A. Tyszkiewicza w Teatrze Narodowym w Warszawie. W Teatrze Kwadrat grała w sztukach: Ślub doskonały jako Julie i Berek czyli upiór w moherze jako Małgosia. Również można ją zobaczyć w roli głównej w pastiszu Klaps! 50 twarzy Greya w reżyserii J. Weigerbera w Teatrze Polonia oraz w spektaklu Lily w Och Teatrze, który wyreżyserowała Krystyna Janda. Środowisko teatralne zaskoczyła rolą w Teatrze WARSawy w spektaklu Hollywood wyreżyserowanym przez M. Siegoczyńskiego.

Na dużym ekranie zadebiutowała w filmie M. Kwiecińskiego Jutro idziemy do kina. Następnie zagrała w produkcjach: Zero P. Borowskiego, Big love B. Białowąs, Bogowie Ł. Palkowskiego,Tylko nie teraz W. Pendrakowskiego, Listy do M.2 M. Dejczera, Porady na Zdrady R. Zatorskiego, 1800 gramów M. Głowackiego. Za postać Elki w Tylko nie teraz, którą zagrała u boku Aleksandra Domagarowa i Daniela Olbrychskiego,  otrzymała wyróżnienie za główną rolę żeńską na festiwalu Kinoforum w Petersburgu oraz główną nagrodę za najlepszą rolę kobiecą na VIII Otwartym Festiwalu Teatru i Filmu Rosyjskiego Amurska Jesień 2010 w Moskwie.

W zagranicznych produkcjach jako jedyna Polka otrzymała rolę w filmie N. Caro Azyl u boku tak elektryzujących gwiazd, jak Jessica Chastain i Daniel Brühl. Ze Stephenem Baldwinem zagrała ekscentryczną femme fatale w czarnej komedii Bez paniki, z odrobiną histerii w reżyserii T. Szafrańskiego.

Szerokiej publiczności jest znana również z ról telewizyjnych: 39 i pół oraz 39 i pół tygodniaHotel 52To nie koniec świata!Niania w wielkim mieście. Obecnie film 365 dni w reżyserii Barbary Białowąs jest hitem na platformie Netflix w wielu krajach na całym świecie. Jako pierwszy polski film dotarł do tak szerokiej widowni. Magdalena Lamparska stworzyła w nim charakterystyczną postać przyjaciółki Olgi, zyskując tym sympatię widowni z całego świata. 

Ponadto współtworzy Fundację GERLSY, której celem jest tworzenie kobiecych historii i ich ekranizacja. To organiczna inicjatywa, która zajmuje się pisaniem scenariuszy, gdzie główne bohaterki to kobiety.

Magdalena Lamparska została doceniona także za debiutancką książkę Wszystko albo nic. #jakPolaNegri, której jest autorką.

 

 

 

Znajomość języka:

- angielski biegle

 

Wykształcenie

2010- ukończyła Akademię Teatralną im. A. Zelwerowicza w Warszawie

 

Nagrody

2010
- wyróżnienie za główną rolę żeńską w filmie "Tolko nie siejczas"/Tylko nie teraz w rez. W.Pendrakowskiego w Petersburgu na festiwalu "Kinoforum"
- główna nagroda za rolę żeńską na VIII Otwartym festiwalu Teatru i Filmu Rosyjskiego "Amurska Jesień 2010" w Moskiwie za rol ew filmie "Tolko nie siejczas" w reż. W. Pendrakowskiego

 

Filmografia

Film

2021 - The end, reż. Tomasz Mandes, w produkcji

2020 - Franek, (Magda), w produkcji

2020 - 365 dni, reż. Barbra Białowąs, Tomasz Mandes (Olga, przyjaciółka Laury)

2020 - W rytmie serca, reż. zbiorowy, (Alicja Szumil)

2020 - Alicja i żabka, reż. Olga Bołądź, (zakonnica), scenariusz

2019 - 39 i pół, reż. Aleksander Pietrzak, Maciej Migas, (Marta)

2019 - 1800 gramów, reż. Marcin Głowacki

2019 - Za marzenia, reż. zbiorowy, (Telma)

2019 - Ojciec Mateusz, reż. zbiorowy (Magda)

2017 - Nianie w wielkim mieście , serial TV (Dana)

2016 – Porady na Zdrady – reż. R. Zatorski, film fabularny (Kalina)

2015 – The Zookeeper’s Wife – reż. Niki Caro, film fabularny (Wanda Englert)

2015 – Kochaj – reż. M. Plucińska, film fabularny (Weronika)

2015 – Bez paniki, z odrobiną histerii – reż. T. Szafranski, film fabularny (Kamila)

2015 –  Listy do M 2 – reż. M. Dejczer, film fabularny (Magda)

2014 – Wkręceni 2 – reż. P. Wereśniak, film fabularny,

2014 – Ojciec Mateusz - serial TV (Anna)

2014 – O mnie się nie martw - serial TV, odc. 7 (Marlena)

2013 – To nie koniec świata– serial TV, (Ulka)

2013 – Bogowie – reż. Ł. Palkowski, film fabularny,

2012 – Animus – reż. P. Jurek, film krótkometrażowy, (Agata)

2012 – Big Love – reż. B. Białowąs, film fabularny,

2012 – Prawo Agaty – serial TV, odc. 13 (Marlena Moczulska)  

2011 – Ojciec Mateusz– serial TV, odc. 76 (Bożena)   

2011 – Na dobre i na złe – serial TV, odc. 432 (Joasia)
2010-2012 – Hotel 52 – serial TV, Polsat (Marta)  

2009 – Zero – reż. Paweł Borowski, film fabularny,

2008 – Tylko nie teraz – reż. V. Pendrakowskyi,

2008- 2010 – 39 i pół – serial TV (Marta)

2007 – Jutro idziemy do kina – reż. M. Kwieciński, film fabularny (Małgosia)

 

Teatr
2014 - KLaps!50 Twarzy Greya, reż. John Weisgerber, rola Natasza

2013 - Berek czyli upiór w moherze, reż. Andrzej Rozhin, rola Małgorzata

2012 - Ślub doskonały, reż. Marcin Sławiński, rola Julie
2012 - Balladyna , reż. A. Tyszkiewicz, rola Alina, Teatr Narodowy
2012 - Kabaret na koniec świata "Komunikacja", rez. W.Kostrzewski, Laboratorium Dramatu
2012 - Kabaret na koniec świata "O Pieknie", reż. W.Kostrzewski, Laboratorium Dramatu

2011 - Pożarcie Królewny Bluetki - spektakl charytatywny z udziałem wolontariuszy z fundacji "Nasze dzieci"